Στην κίνηση μας συμμετέχουν ενεργοί πολίτες της Αρτέμιδας και των Σπάτων, που ήταν και είναι παρόντες στις κοινές υποθέσεις και κινήματά της. Η βαθιά μας πίστη στη δύναμη των κινημάτων της αυτοδιοίκησης, της παιδείας, των συνεταιρισμών και των συνδικάτων, της οικολογίας, των γυναικών και των νέων, είναι για εμάς δύναμη. Είμαστε κομμάτι τους και τα υπηρετούμε σταθερά, για να αναδειχθούν και να εφαρμοσθούν, στα δημόσια πράγματα των δυο πόλεων, οι μεγάλες επιλογές της συλλογικής συμμετοχής, της συναπόφασης, της αυτο-οργάνωσης, της αυτοδιαχείρισης και της άμεσης δημοκρατίας.

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Η ομιλία της Λίας Ντελάκη στην Αρτέμιδα 14 Μαΐου
 
 
Γεια χαρά σε όλους! Τους άντρες και τις γυναίκες αυτής της πόλης. Τους μεγάλους και τους μικρούς αυτής της πόλης. Αυτής της πόλης που είναι ταυτόχρονα μεγάλη και μικρή. Μεγάλη σε έκταση και πληθυσμό και μικρή σε υποδομές και επίπεδο ζωής.

Η παρουσία σας εδώ απόψε επιβεβαιώνει μια ανάγκη. Την ανάγκη για ανατροπή.

Και η δική μου παρουσία σ΄αυτό το βήμα επικυρώνει μία εντολή. Να παλέψω για αυτή την ανατροπή.

 Όμως, ανατροπή χωρίς μάχη, δεν υπάρχει.

Και αυτή τη φορά, τα μέτωπα που έχουν ανοίξει είναι πολλά.

Εκτός από τους τοπικούς σωτήρες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, σήμερα έχουμε και τους υπερ-τοπικούς.

Τον κ. Σταικούρα και τον κ. Μιχελάκη οι οποίοι με ΚΥΑ  τον Αύγουστο του 2013 έδωσαν εντολή προς τους Δημάρχους της χώρας: «Αυξήστε τα ανταποδοτικά τέλη»

Τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ανέλαβε ως «νονός» να βαφτίσει την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων και να την πει «κινητικότητα»

Και βεβαίως τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, ο οποίος τώρα, παραμονές των εκλογών κατέθεσε προς διαβούλευση το νομοσχέδιο - έκτρωμα με το οποίο προωθείται μια άνευ προηγουμένου λεηλασία, καταστροφή και ιδιωτικοποίηση του αιγιαλού, των παραλιών και των παρόχθιων ζωνών , τα οποία ουσιαστικά παραδίδονται προς χρήση και κερδοσκοπία στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Παρατηρητής και συνεργός όλων αυτών, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης κ. Σγουρός, ο οποίος, όπως προκύπτει από τα σχέδια διαχείρισης των απορριμμάτων και των λυμάτων που προωθεί, το μόνο πλεόνασμα που διαθέτει, είναι το πλεόνασμα της αναλγησίας.

Η Δημοτική Ριζοσπαστική Ανανέωση είναι εδώ καταρχάς για να καταλύσει το μύθο περί δήθεν αυτοδιοίκησης.

Από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, ποτέ δεν υπήρξε ανεξάρτητη, χειραφετημένη και αυτοτελής τοπική αυτοδιοίκηση.

Υπήρξαν κάποια χρόνια, που λέγαμε αυτοδιοίκηση την ασυδοσία. Και σήμερα λέμε αυτοδιοίκηση ένα γραφειοκρατικό κέλυφος, που κλείνει μέσα του όλες τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος, κι απ΄ έξω βρίσκεται μία κοινωνία σε κατάρρευση.

 Η πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων και οι αιρετές ηγεσίες του Δήμου για δεκαετίες, όχι μόνο παρακολουθούσαν αλλά και υπέθαλπαν την ανομία και υπονόμευαν την οργάνωση και τη λειτουργία του Δήμου.  Υπέθαλπαν τις πελατειακές προσλήψεις προσωπικού, τις αναχρονιστικές οργανωτικές δομές, και τις παράνομες προμήθειες.

Και έρχονται σήμερα, επικαλούμενοι αυτό το δικό τους αμαρτωλό παρελθόν, και αφαιρούν όχι μόνο τους πόρους αλλά και τα μέσα από την αυτοδιοίκηση, με προφανή μακροπρόθεσμο στόχο να καταργηθεί εν τοις πράγμασι, η πρώτη βαθμίδα δημοκρατίας: Ο Δήμος.

Γιατί -σας θυμίζω-  Δήμος δεν είναι τα απορριμματοφόρα και οι λάμπες. Στα αρχαία ελληνικά η λέξη Δήμος σημαίνει, λαός. Γιατί ο Δήμος είναι το πλησιέστερο επίπεδο εξουσίας στον πολίτη.

Απ΄ότι διαπίστωσα μέχρι τώρα, κανείς από τους υπόλοιπους συνδυασμούς που θα διεκδικήσουν την ψήφο σας την Κυριακή στις 18 Μαΐου, δε συμφωνεί με εμάς στην ανάλυση αυτή.

Οι περισσότεροι δηλώνουν «ανεξάρτητοι», χωρίς πολιτική τοποθέτηση, και ελπίζουν ότι θα βγάλουν το Δήμο από το αδιέξοδο, με όπλο «τις καλές προθέσεις», «την αγάπη για τον τόπο» και τα «τεχνοκρατικά» προσόντα. Κάποιοι επενδύουν στο ότι είναι γόνοι γνωστών οικογενειών και ότι η οικογένεια θα τους δώσει το διαβατήριο για την είσοδο στο Δήμο.

Εμείς, στον αντίποδα αυτής της αντίληψης, πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος και στη θεωρία και των γνωστών οικογενειών και στη θεωρία των «καλών παιδιών».

Και αν χρειαστεί – και είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί- θα γίνουμε το άτακτα παιδιά της Αυτοδιοίκησης.

 

 Για να είμαστε όμως σε θέση να αγωνιστούμε, ξέρουμε ότι πρέπει να έχουμε ενισχύσεις. Πρέπει να έχουμε την κοινωνία σύμμαχό μας.

Γι΄αυτό βασικός πυλώνας του προγράμματός μας είναι η κοινωνική πολιτική και η στήριξη των δομών αλληλεγγύης.

Διότι, δεν μπορείς να δίνεις μάχες, όταν δίπλα σου έχεις μία  κοινωνία που καταρρέει. Υιοθετούμε λοιπόν το σύνθημα: «Κανένας μόνος του στην κρίση» 

Ο Δήμος θα αποτελεί το δίχτυ προστασίας και θα δημιουργεί το πλαίσιο στήριξης στον άνεργο, τον ανασφάλιστο, το συνταξιούχο, τη νέα μητέρα, τον ασθενή, το ΑΜΕΑ, τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και τη νεολαία, δηαλαδή τα πρώτα θύματα των πολιτικών της λιτότητας και των μνημονίων.

Εγγύηση γι΄αυτό αποτελεί η σύνθεση του συνδυασμού μας, δεδομένου ότι πολλά από τα μέλη μας είναι μέλη -και μάλιστα ιδρυτικά- των δικτύων αλληλεγγύης της πόλης.

 

          Υπερασπιζόμαστε με κάθε μέσο την ανάγκη μας για ζωτικό  χώρο.

* Αξιοποιούμε και αναβαθμίζουμε το παραλιακό μέτωπο  και αντιστεκόμαστε στο σχεδιαζόμενο ξεπούλημα  της παραλίας στους ιδιώτες.

* Διεκδικούμε το δάσος του ΟΤΕ και το αποδίδουμε στους δημότες με δρόμους περιπάτου και αναψυχής και δυνατότητα για διάφορες πολιτιστικές δράσεις.  

* Ζητάμε την οριστική νομιμοποίηση και αναβάθμιση της λειτουργίας του λιμενίσκου της Αρτέμιδας ως «Ναυταθλητικού Κέντρου» και θεσμοθετούμε τη συμμετοχή στη διοίκησή του των αλιέων και των δύο αθλητικών σωματείων.

    Κάνουμε τη λέξη «σχολείο» κεντρικό σύνθημα και τρόπο ζωής.

Το δημόσιο σχολείο είναι  βασικό κύτταρο κάθε οργανωμένης τοπικής κοινότητας.

Αυτό το κύτταρο εμείς θα το μετατρέψουμε σ΄ ένα ζωντανό και αεικίνητο οργανισμό.

Θα αξιοποιήσουμε τη σχολική στέγη ώστε κάθε σχολική μονάδα να αποτελέσει πολυχώρο ανάπτυξης διαφόρων δραστηριοτήτων (αθλητικών- πολιτιστικών) και να γίνει το κέντρο της γειτονιάς για όλους τους δημότες.

 Αυτό, για τα σχολεία που υπάρχουν.

 Για τα σχολεία που πρέπει να γίνουν, θα προωθήσουμε τις μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής και θα είμαστε αμετακίνητοι και ανυποχώρητοι σε κάθε  προσχηματική άρνηση των αρμόδιων Υπουργείων να δώσουν λύση, με την επίκληση γραφειοκρατικών κωλυμάτων. Κλιμακώνουμε τις αντιδράσεις μας, ξεκινώντας θεσμικά, με υποβολή επερωτήσεων στη Βουλή και αν χρειαστεί  θα ασκήσουμε πίεση δίνοντας δημοσιότητα στο θέμα. Να μάθει ο κόσμος ότι λίγα χιλιόμετρα από το Διεθνή Αερολιμένα, το προτεκτοράτο της Hochtief, τα παιδιά κάνουν μάθημα σε κοντέινερ.

Η εκπαιδευτική κοινότητα και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων εκπροσωπούνται στο ψηφοδέλτιό μας από ανθρώπους οι οποίοι έχουν ήδη δώσει δείγματα γραφής στους αγώνες, στα κινήματα και στην έμπρακτη κοινωνική ευαισθησία.

 

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Καταδικάζουμε την πρακτική του «διαίρει και βασίλευε» που ακολουθήθηκε στο ζήτημα της αποχέτευσης και την εκμετάλλευση της αγωνίας του κόσμου για μικροπολιτικά ωφέλη.

Ούτε η κοινωνία αντέχει άλλη καθυστέρηση, ούτε ο υδροφόρος ορίζοντας.

Προωθούμε και επιδιώκουμε με κάθε δυνατό τρόπο τη σύνδεση με το υπάρχον δίκτυο και ζητάμε από την ΕΥΔΑΠ επίσημη και δεσμευτική απάντηση και για τη δυνατότητα σύνδεσης και για τη χρηματοδότηση.

Όλες οι ενέργειες σε σχέση με το ζήτημα αυτό, θα δημοσιοποιούνται και η λύση θα δοθεί μόνο εφόσον υπάρχει κοινωνική συναίνεση.

Θα κάνουμε εκστρατεία ενημέρωσης, ώστε  ο  δημότης,   να  γνωρίζει την κάθε τελευταία λεπτομέρεια για το έργο. Ο δημότης δικαιούται να γνωρίζει, και τις απαντήσεις δεν θα τις πάρει ούτε από τα μπλογκς, ούτε από τα καφενεία. Τις απαντήσεις, θα τις δώσουμε εμείς.

Και τη λύση θα τη δώσουμε εμείς, γιατί είμαστε οι μόνοι που έχουμε και ως πολιτική παρακαταθήκη, την οικολογική ευαισθησία και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Εδώ και ένα μήνα, μιλάω ασταμάτητα. Προσπαθώ να μιλήσω με όλους και να τους ακούσω όλους. Στις επαφές που έχω κάνει, τα ζητήματα που επανέρχονται στερεότυπα, επαναλαμβανόμενα, με έμφαση, με παράπονο, καμιά φορά και με απόγνωση είναι : Οι δρόμοι και η καθαριότητα.

Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες για αυτά τα δύο ζητήματα. Τις λεπτομέρειες μπορείτε να τις δείτε στο πρόγραμμά μας είτε στο internet, είτε περνώντας από τα γραφεία μας.

Αλλά θέλω να δώσω μία άλλη διάσταση στο ζήτημα αυτό , που με έχει απασχολήσει πολύ.

Είναι δυνατόν το 2014, με τόσες προκλήσεις, με τόσα ανοιχτά θέματα, με τόσα ζητήματα που απαιτούν υψηλή εξειδίκευση και μελέτη, είναι δυνατόν -ρωτάω- να πρέπει να παρέμβει η αιρετή διοίκηση του Δήμου για να καθαριστεί ή να φτιαχτεί  ένας δρόμος ?   

Γιατί συμβαίνει αυτό? Έχετε αναρωτηθεί ?

Αυτές οι λειτουργίες δεν θα έπρεπε να είναι σχεδόν αυτοματοποιημένες ?

Έχω μία απάντηση η οποία θα δυσαρεστήσει.

Ποτέ καμία ηγεσία, δεν θέλησε να λύσει τα απλά. Γιατί υπάρχουν πολλοί αιρετοί οι οποίοι επιβιώνουν μέσα από αυτά.

Διότι μόνο αυτά μπορούν να χειριστούν.  Το ρουσφέτι και τις δημόσιες σχέσεις. Αν τους ζητήσεις να διαβάσουν ένα νόμο, να μελετήσουν μία πρόταση θα σε κοιτάξουν παράξενα.

Αντιμετωπίζουν τις υπηρεσίες του Δήμου σαν ιμάντα προώθησης μικροσυμφερόντων και τις κρατούν αιχμάλωτες με αυτό τον τρόπο.

Μαζί με αυτές, κρατούν αιχμάλωτους και εσάς. Διότι πιστεύετε ότι τους έχετε ανάγκη για να λύσετε το πρόβλημά σας.

 

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ βάζει τέλος σε αυτόν τον παράξενο εναγκαλισμό και την αιχμαλωσία.

Εμείς θέλουμε τις υπηρεσίες του δήμου, ανεξάρτητες, και χειραφετημένες. Να μην είναι υποχείρια. Να γίνει πεποίθηση ότι η αποστολή τους είναι το συμφέρον του πολίτη και όχι το συμφέρον του αιρετού.

Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, τα δίκαια αιτήματα των υπαλλήλων. Ότι θα γίνουμε ασπίδα προστασίας τους, απέναντι στη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών. Όμως αυτή η στήριξη δεν είναι άνευ όρων.

Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι το κέντρο βάρους είναι ο πολίτης.

Τα αιτήματα θα ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα και κατά βαθμό σοβαρότητας.

Τα κριτήρια θα είναι αντικειμενικά και όχι υποκειμενικά.

Στόχος είναι, τουλάχιστον στα δύο ζητήματα που ανέφερα (δρόμοι και καθαριότητα) οι λειτουργίες να διεκπεραιώνονται χωρίς παρεμβάσεις αιρετών.

 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

       Σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης που κοινωνικά μεταφράζεται σε μια τεράστια ανεργία άνευ προηγουμένου από τα μεταπολεμικά χρόνια, η υπόθεση της ανάπτυξης αποτελεί το απόλυτο ζητούμενο της δημοτικής πολιτικής. Οι Δήμοι καλούνται να απαντήσουν στο Μνημόνιο με τοπικές πρωτοβουλίες που να θωρακίζουν τις τοπικές τους κοινωνίες αναπτύσσοντας "αμυντικά συστήματα".

      Όμως δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη, αν δεν αποκτήσουμε χωρική ταυτότητα. Δηλαδή, μια ιδιαίτερη τοπική ταυτότητα που να μας δίνει μια φήμη εξειδίκευσης και γύρω από αυτήν να προσελκύσουμε  επενδύσεις και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.

Πέρα από τον ναυταθλητισμό, στον οποίο έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και η περιοχή μας αποτελεί το φυσικό μονοπώλιο σε μεγάλη ακτίνα, το άλλο μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι το μεγάλο αναξιοποίητο ανθρώπινο κεφάλαιο στο χώρο του πολιτισμού.

 

Η Αρτέμιδα είναι η μόνη πόλη στην Ανατολική Αττική που μπορεί να γίνει χώρος συνάντησης όλων των καλλιτεχνικών ρευμάτων. Όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.   Ανοίγουμε τις πόρτες της πόλης και γινόμαστε ένας χώρος έκφρασης χαράς και πολιτισμικής ανταλλαγής. Φιλοξενούμε μουσικά φεστιβάλ, φεστιβάλ γκράφιτυ και κάνουμε τα Βραυρώνια αναγνωρισμένο θεσμό.

 

Σκεφτείτε ότι για την ανάπτυξη μπορούμε και πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να μετατρέψουμε τα μειονεκτήματά μας σε πλεονεκτήματα. Η Αρτέμιδα -ας πούμε- δεν θα είναι η πόλη των αδέσποτων σκύλων. Μπορεί να γίνει το κέντρο της φιλοζωίας.

 

Όμως ούτε στην ανάπτυξη ούτε σε κανένα άλλο τομέα δεν θα δούμε θεαματικά αποτελέσματα αν δεν ενεργοποιήσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις.

 

Το άλλο μεγάλο στοίχημα που βάζουμε ως παράταξη λέγεται συμμετοχική δημοκρατία.

Και ξεκινήσαμε δίνοντας οι ίδιοι το παράδειγμα. Αναδείξαμε τον επικεφαλής του συνδυασμού μας με ψηφοφορία.

Θέλω να ξέρετε ότι σήμερα είμαι εδώ, επειδή ψηφίστηκα να είμαι εδώ.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα ήμουν εδώ, έτσι κι αλλιώς.      Ακόμη και αν είχε εκλεγεί κάποιος άλλος.

Γιατί εμείς πιστεύουμε στη συλλογικότητα.

Με τους αυτόκλητους Μεσσίες τελειώσαμε.

Και καλά θα κάνετε να τελειώσετε και εσείς.

Γιατί αυτοί οδήγησαν την πόλη στην παρακμή.

Παρέλαβαν τη Λούτσα, και την ονόμασαν Αρτέμιδα. Και τι παρέδωσαν?  Παρέδωσαν Λούτσα.

 

Εμείς θα ενεργοποιήσουμε όλους τους θεσμούς συμμετοχής του πολίτη.

 

·         Απολογισμός της Δημοτικής Αρχής τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

·         Συμμετοχή της Τοπικής Κοινωνίας σε αποφάσεις που την αφορούν.

·         Θέσπιση τοπικών συμβουλίων και συνελεύσεων γειτονιάς.

·         Διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, με κάλπη ή και ηλεκτρονικά.

·         Καθιέρωση του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού ή Προϋπολογισμού των πολιτών, όπου το 20% του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου διατίθεται σε συγκεκριμένα έργα που θα υποδειχθούν απ΄ ευθείας από τις συνελεύσεις γειτονιάς ή τα Τοπικά Συμβούλια.

 

Από εσάς ζητάμε να είστε εκεί. Να συμμετέχετε. Να γίνετε μέρος της λύσης. Μη μένετε στα σπίτια σας. Η λύση δεν είναι εκεί.

Και κάτι άλλο. Τα παιδιά, οι νέοι. Πρέπει να ξέρουν. Πρέπει να συμμετέχουν.

Θα επιδιώξω, στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα συγκληθεί, να κληθούν εκπρόσωποι των μαθητών γυμνασίου και Λυκείου. Θέλω να τους ακούσω.

Αν μια κοινωνία δεν εμπιστευθεί τους νέους, καταδικάζει τον εαυτό της στη συρρίκνωση. Και εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό.

 

 

 

 

 

Αυτά που είπα παραπάνω, είναι οι δικές μας δεσμεύσεις.

 

Όμως, κι εμείς η δημοτική ριζοσπαστική ανανέωση, περιμένουμε και ζητάμε κι από εσάς να δεσμευτείτε.

Να δεσμευτείτε ότι θα καταδικάσετε τους επαγγελματίες σωτήρες, τα ρουσφέτια, και τις παλιές νοοτροπίες που μας οδήγησαν μέχρι εδώ.

Να δεσμευτείτε ότι θα αρνηθείτε να παραδώσετε το δήμο σε αυτούς που δηλώνουν ότι δήθεν αναγνωρίζουν τις δυσκολίες του λαού , αλλά δεν τις ζουν από κοντά.

Να δεσμευτείτε ότι θα καταδικάσετε αυτούς που θεωρούν ότι ο εθνικός μας πλούτος – η φύση, η παραλίες, η ιστορία μας-  είναι οικόπεδα προς πώληση σε τιμή ευκαιρίας.

Να δεσμευτείτε ότι δεν θα παραδώσετε το Δήμο σε χέρια άνευρα, νωθρά και απρόθυμα να αντισταθούν στο μνημονιακό παραλογισμό.

    Να δεσμευτείτε ότι θα κάνετε μια επιλογή με πυρήνα την Αξιοπρέπεια και την Ανατροπή και όχι τη συνήθεια και το φόβο.

 

Γιατί εμείς δεν ζητιανεύουμε την ψήφο σας. Τη ζητάμε γιατί έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. 

Γιατί ο στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την εξουσία στο Δήμο.

Ο στόχος μας είναι να πάρουμε πίσω τις ζωές μας  και μία απλή και ήρεμη καθημερινότητα.

Αυτές τις μέρες όλη χώρα κοιτάζει Αριστερά. Η πρώτη καμπάνα θα χτυπήσει στις ευρωεκλογές. Η δεύτερη, στην Περιφέρεια Αττικής με τη Ρένα τη Δούρου. Πάμε τώρα για την Τρίτη, στα Σπάτα και την Αρτέμιδα με τη ΔΗΡΙΖΑ

Σας χαιρετώ αγωνιστικά όλους και θα σας περιμένω την Κυριακή, στη γιορτή της Δημοκρατίας.